Търговия, Иран, Сирия, енергетика: европейците и американците показаха различията си

...
 Търговия, Иран, Сирия, енергетика: европейците и американците показаха различията си
Коментари Харесай

В Мюнхен лъснаха различията между ЕС и САЩ

 Търговия, Иран, Сирия, енергетика: европейците и американците демонстрираха разликите си на годишната конференция по сигурността в Мюнхен, разкривайки възходящото разделяне сред съдружниците в ерата на Тръмп, разяснява AFP, представена от Българска телеграфна агенция.
Канцлерът Ангела Меркел и други европейски водачи разкритикуваха редица американски решения, избрани като враждебни.

На комерсиалния фронт Меркел назова " шокиращо " предстоящото решение на Съединени американски щати да дефинират европейските коли, внасяни в страната, като опасност за националната сигурност с претекста, че ще отслабят националната промишленост. Това провокира опасения, че могат да бъдат наложени нови мита. Германската автомобилна промишленост, която съставлява една трета от износа на страната за Съединени американски щати, първа би била наранена от сходна стъпка.

" Европейски Съюз ще отговори, в случай че Съединени американски щати решат да одобряват каквито и да било ограничения, " предизвести в четвъртък представителят на Европейската комисия Даниел Росарио.

Оттеглянето на Съединени американски щати от Сирия, решено едностранно от Вашингтон, докара до замяна на остри рецензии сред американците и европейците, обединени в интернационална коалиция, с цел да унищожават " Ислямска страна ".

Меркел предизвести през днешния ден, че Иран, върлият зложелател на Съединените щати, може да има полза от това. " Добра концепция ли е Съединени американски щати да се отдръпват от Сирия ненадейно и бързо? Това няма ли да ускори още повече опциите на Иран и Русия да упражнят своето въздействие? ", попита немският канцлер.

Преди нея френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан разкритикува " мистерията " на американската политика в Сирия, която крие риска да облагодетелства Иран.

Друг въпрос за раздори по сирийския фронт: Пентагонът приканва съдружниците си да основат " наблюдателни сили " в североизточната част на страната, с цел да подсигуряват сигурността на сирийските кюрдски съдружници, застрашени от Анкара.

Предложението не бе признато. " Американската администрация се пробва да откри решения за излизане, които не са допустими: " ние си тръгваме, вие оставате ". Те се пробват да се оправят с последствията от прибързаното решение и да стоварят отговорността за това върху нас. Това се назовава политика на свършения факт ", уточни пред AFP източник от френското държавно управление.

Като знак за сегашните времена в петък вечерта група водачи, събрали се в Мюнхен, посрещнаха с хладна тишина поздравите на Доналд Тръмп, предадени при идването на вицепрезидента Майк Пенс.

Той пък по-късно смъмри сътрудниците на Съединени американски щати по редица въпроси, по които имат разнообразни позиции.

След като повтори, че Техеран е " най-голямата заплаха " в Близкия изток, Пенс прикани европейците за повторно през последните три дни да се отдръпват от иранското нуклеарно съглашение от 2015 година, от което Вашингтон излезе през 2018 година.

Искане, което бе отхвърлено още в четвъртък от ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини. Тя още веднъж удостовери решимостта си да резервира съглашението, което по думите й Иран съблюдава.

Без него " районът няма да бъде по-безопасен и в действителност ще бъде направена още една стъпка към открита борба ", съобщи немският външен министър Хайко Маас в Мюнхен.

Пенс приветства увеличените бюджети за защита на някои съдружници от НАТО, само че подсети, че други към момента са надалеч от това да отделят 2 % от брутния си вътрешен артикул.

Той разкритикува и покупко-продажби на някои съдружници за закупуване на оръжия " от нашите съперници ", имайки поради плануваните съглашения сред Москва и Анкара.

" Не можем да подсигуряваме отбраната на Запада, в случай че нашите съдружници станат подвластни от Изтока ", отсече вицепрезидентът на Съединени американски щати.

По въпроса за Венецуела Майк Пенс прикани Европейския съюз да признае опозиционера Хуан Гуайдо за краткотрайно изпълняващ длъжността държавен глава, а в това време някои страни от Европейски Съюз, отпред с Италия, се опълчват на такава стъпка.

Пенс напомни и обстоятелството, че Съединени американски щати са твърдо срещу германско-руския план за газопровод " Северен поток-2 ", който съгласно Вашингтон е израз на съветското енергийно владичество в Европа.

В тази напрегната атмосфера немският канцлер Ангела Меркел, чийто мандат завършва през 2021 година, предизвести, че има заплаха от подкопаване на многостранното съдействие: " Не можем просто да го раздробим на хиляди части ", сподели Меркел.
  По публикацията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР